Met een warmtepomp kunt u efficiënt uw woning verwarmen. En het energielabel kan wel tot twee labels beter worden!

Een warmtepomp is bij menigeen nog niet zo bekend. Met het huidige streven om minder fossiele brandstoffen te gaan gebruiken en meer elektriciteit duurzaam op te wekken door zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales, wordt de warmtepomp steeds interessanter om woningen te verwarmen. De elektrisch aangedreven warmtepomp pompt als het ware de warmte van buiten naar binnen. Ter vergelijking: een koelkast “pompt” warme lucht van binnen naar buiten.

De rendement van een warmtepomp kan oplopen tot ruim 500%!

Het rendement bij warmtepompen wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt Of Performance); COP3 betekent 300% rendement.

Waarom heeft dan niet iedereen een warmtepomp? Welnu, de warmtepomp verwarmt tot maximaal 60 graden Celsius. Bij die watertemperatuur loopt het rendement terug. Een warmtepomp is niet zo geschikt voor radiatoren- of lucht-verwarming, waarbij (als het huis niet is na-geïsoleerd) een hoge watertemperatuur nodig is.

Vloerverwarming is perfect voor de warmtepomp, immers daar is de aanvoertemperatuur  maximaal 40-50 graden.

Warmtepompen voor woningen zijn bijna altijd elektrisch aangedreven.Je stopt er 100% elektriciteit in en er komt aan warmte ruim 300% uit ( 1 kWh erin 3 kWh of meer eruit).

Vergelijkt u een HR-ketel met een warmtepomp COP3 dan biedt dat geen financieel voordeel, tenzij u over zonnepanelen beschikt of “duur” gas gebruikt.

Dus heeft u zonnepanelen (en levert u terug) en wilt u graag uw energielabel verbeteren dan is de warmtepomp een overweging waard.

 

Schermafdruk 2015-06-18 18.45.24