Info over het nieuwe energielabel voor woningen.

Waarom is iedereen zo negatief over het nieuwe energielabel?

Het kost een paar tientjes of is zelfs nog goedkoper. Via Energielabelplein €10,-. Eerder is EPA-W  (energie prestatie advies woningen) in de markt gezet. Een EPA-W is nauwkeuriger, maar kost vele malen meer, ca. € 200 kosten. Nu is er een vereenvoudigd label:  minder nauwkeurig  maar wel veel goedkoper. Als Nederland hiermee aan de eisen van Brussel voldoet is dat prima. Voor degene die een nauwkeurig label wil bestaat naast het nu geïntroduceerde vereenvoudigde label nog steeds een EPA-W. Bij een EPA-W komt een adviseur aan huis, die alle relevante energetische maatregelen aan de woning opneemt en in een rekenmodel stopt waarmee een energie-index wordt bepaald. De energie-index kan vervolgens omgezet worden naar een energielabel. Fraude is altijd mogelijk, maar de vraag is wie daar wat mee opschiet.

De nieuwe eigenaar van een  woning zal niet blij zijn als blijkt dat met het energielabel is gefraudeerd en zal daar de verkoper op aanspreken. Immers, als blijkt dat de woning geen A- maar C-label heeft, heeft hij misschien wel teveel betaald en zal hij dat verhalen op de verkoper. Op het energielabel staan de genomen maatregelen, zoals dak-, gevel- en vloerisolatie maar ook zonne-energie en CV-ketel, vermeld . En daarmee wordt frauderen ineens veel minder interessant.

Is een A groen label altijd positief?

Ja en Nee

Ja een groen A label betekent dat de woning relatief zuinig is voor het type woning. Het moge duidelijk zijn dat een grote villa met een A label heeft natuurlijk niet hetzelfde energieverbruik heeft als een klein appartement met een A label. Vandaar relatief zuinig.

Ja een woning met een groen label zal meestal* ook goed geïsoleerd zijn waardoor het een comfortabele woning is. (* Als het geen A label door veel geplaatste zonnepanelen).

Ja een groene woning zal het milieu minimaal belasten.

Ja een groen label betekent bij een aantal banken een lagere hypotheekrente en/of meer hypotheekruimte (u mag meer lenen) .

Nee mogelijk kijkt de gemeente naar het energielabel bij het vaststellen van de WOZ waarde. Een A label woning zou een hogere waarde kunnen krijgen. Daarmee zouden alle investeringen in de woning belast worden door de overheid met het huurwaardeforfait en door de gemeente met WOZ-, waterschaps- en andere belastingen.

(hieronder artikel uit de Volkskrant zaterdag 6 juni 2015)

2015-06-16 11.11.13

2 thoughts on “Energielabel

 • 16 juni 2020 op 4:27 pm
  Permante link

  Ik heb mijn woning met veel moeite stap voor stap van een C label naar A gebracht. Laat het bewust niet registreren omdat ik dan meer WOZ moet betalen. De toekomstige of huidige tegemoetkoming in de extra isolatie Etc. Wordt dan met de andere hand direct ieder jaar weer afgenomen, zo voelt het.

  Beantwoorden
  • 16 juni 2020 op 4:44 pm
   Permante link

   Geachte heer Strik,

   Tot nu toe wordt de waarde van de woning niet bepaald door het Energielabel. Bepalend is LOCATIE, LOCATIE, en nog eens LOCATIE. De rest is bijzaak!
   M.vr.gr. Frank Verheggen

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *