HR 107HR- ketels kunnen een grote invloed hebben op het energielabel!

HR-Ketel staat voor Hoog Rendement Ketel. Door geavanceerde techniek wordt het water voor uw verwarming en warmwater zuinig verwarmd.

CV-ketels zijn te onderscheiden in ketels met en zonder warmtapwater. In beide ketelvarianten waren en zijn er verschillende rendementen verkrijgbaar.

Bijna alle moderne CV-ketels zijn HR ketels. Achter het HR label staat een getal dat duidt op de hoogte van het rendement. Momenteel is dat HR 107, hetgeen betekent dat het rendement ca. 97% is (97% van de warmte die bij verbranding van gas vrijkomt wordt naar de verwarmingselementen gestuurd). Oudere type HR-ketels kunnen ook de aanduidig HR 104 hebben (94%).

Daarnaast bestaan er nog oudere ketels de z.g. conventionele en VR- verbeterd rendement ketels. Bij deze ketels is het rendement veel lager dan hierboven genoemd. Het rendement varieert van 60% tot 80%. Deze ketels verbruiken dus onnodig veel gas.

Als u uw CV-ketel vervangt, let er dan op dat deze ketel van het type HR 107 is.

Kijk ook of uw warmwater voor keuken en douchegebruik via deze ketel verwarmd kan worden. Voordeel is dat u maar één toestel heeft voor verwarming en warmwater. Dat is veiliger en goedkoper (ook in onderhoud).

Bij de keuze voor de verschillende CV-ketels met warmwater, ook wel Combiketels genoemd, is in een getalwaarde aangegeven hoeveel warmwater het toestel kan leveren. De aanduidig daarvoor is CW-klasse. Deze CW-klasse loopt van 1 tot 5, waarbij CW5 het meeste warmwater kan leveren.

De keuze maakt u op basis van de hoeveel warmwater (liters/minuut) die u nodig heeft. Gebruikt u alleen warmwater/voor keuken en douche, of wilt u ook een zgn. regendouche en/of uw bad in korte tijd vullen.
voorbeeld van een HR Ketel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *